A debreceni Nagyerdõ varázslatos fái közé megálmodott intézmény 1958 óta várja vendégeit. A vidéki kertek sorában elsõként alapított állatkert az elmúlt évtizedek alatt szervesen beépült a város és az erdõ életébe. Az alapítás kori kicsiny terület bõvülésével ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 170 fajának mintegy 900 példányát.

Az állatkertek szerepe az elmúlt évtizedben jelentõsen megváltozott, egyre inkább bárkaszerepet töltenek be az élõvilág megõrzésében.Megújult és izgalmas feladatoknak igyekszik megfelelni az önálló szakterületté vált zoopedagógia. Kicsik és nagyok számára az önálló „felfedezések” élményét, az állatvilág, a természet titkaiba történõ bepillantás közvetlen, személyesen megtapasztalható varázsát ismegismerhetik a résztvevõk az állatkerti foglalkozásokon, szakvezetéseken, a zoológiai szaktáborokon, vetélkedõkön és a jeles napok rendezvényein.

Napjaink látogatói az elmúlt évtizedekben épült régi kifutók mellett egy dinamikusan átalakuló kert, új „élõhely”-típusú bemutatóit is láthatják. Ezek a bemutatók már természetközeli környezetben, az állatok természetes viselkedésének megfigyelését is lehetõvé teszik, és az ilyen körülmények között élõ fajok számára a korábbiaknál lényegesen nagyobb jólétet, jobb közérzetet biztosítanak.A kert különleges értékei közé tartoznak a fehérkezû gibbonok. Jerry és Lenocska elsõként alapítottak az országban eredményesen gyarapodó családot.

A nílusi vízilópár, Linda és Szigfrid lánya, vezérnõsténnyé nõtte ki magát az amerikai San Diegó-i Disneylandben. A látogatók kedvencei a feketefejû pókmajmok, a kétujjú lajhárok, és a recés zsiráf. Az állatkert 1961-tõl összevonva mûködik a Vidámparkkal, Nagyerdei Kultúrpark néven.

A Vidámpark 21 játéküzemével a régió legnagyobb és legpatinásabb intézménye.A Kultúrpark területe 1994-tõl természetvédelmi oltalom alatt áll és az itt megtalálható 650 növényfajával tölti be a növénykerti feladatokat. Az intézmény alapító tagja a Magyar Állatkertek Szövetségének és 1994-tõl teljes jogú tagja a kontinens legrangosabb szakmai szervezetének, az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetségének.Kívánom, hogy sétái során visszatérõ vendégként is fedezze fel a debreceni Nagyerdõben a nagyvilág ezernyi csodáját és értékét.

 

Dr. Nagy Gergely Sándor

ügyvezetõ igazgató

 

Oroszlán