Tigris farka

Nagymacskák a kipusztulás szélén

A Nemzetközi Tigris Nap olyan esemény, amit minden év július 29-én tartanak, arra figyelmeztetve, hogy a vadon élő tigrisek egyedszáma sosem látott mértékűre  csökkent.

Az eseményt 2010-ben a szentpétervári tigris csúcstalálkozón alapították. Ma a bolygó minden állatkertje, állatvédelmi szervezete,  és sok tudományos intézete, beleértve a WWF-et, National Gegraphic-ot és a Smithsonian Institute-ot csatlakozott a programhoz.
Ma még hat tigris alfajnak élnek egyedei a vadonban. Ezek a:
  1. szibériai
  2. indokínai
  3. maláj
  4. szumátrai
  5. dél-kínai
  6. bengáli

Három alfaja, a bali, jávai és kaszpi tigris már kihalt.

A tigrisek száma sz elmúlt száz évben radikálisan, 97 %-kal csökkent. Ma összesen alig 3200 darab él a vadonban. Ma is vadásszák a szőrméjéért, egyes testrészeit pedig orvosságként, ajzószerként értékesítik. A kínai medicinában a tigris testrészeit fájdalomcsillapítóként tartják számon, karmát álmatlanság ellen alkalmazzák.  Élőhelyük feldarabolódásával, eltűnésével is egyre gyakrabban kerülnek konfliktusba az emberrel.
tigris nap
A térképen a tigris mai elterjedését láthatjátok a bal oldali oszlopban az országonkénti előfordulását.
A tigrisek szőrméje csíkos, ami segíti rejtőzésüket a dzsungelben, valójában nagyon kevés állat képes a bozótban színeiről látás alapján azonosítani. Minden tigrisnek egyedi csíkozása van, olyan ez nekik, mint nekünk az ujjlenyomat. Különös, de a csíkok az állat bőrén is megtalálhatóak, ezért, ha megborotválnánk egy tigrist, továbbra is csíkos maradna. Fogai a ma létező legnagyobb ragadozófogak, ez annak köszönhető, hogy egyedül vadászik főleg nagyvadakra.
A tigris más nagymacskáktól eltérően nagyon szereti a vizet, prédáját a vízbe is követi és gyakran hűsöl állóvizekben. Ezt a tulajdonságát jól ismerik a bengáli halászok is, ugyanis többször előfordult már, hogy a halászcsónakokba ugrott egy kis élelmet rabolni.
A tigrisek nagyon jól ugranak, ezt már a Micimackóból is megtanulhattuk. Álló helyből képesek öt méter magasra ugrani és nagyon jól másznak fára.
A debreceni állatkert tigrise amur tigris, a szibériai alfajhoz tartozik, amely szintén veszélyeztetett. Élőhelyét a tigrisvédelmi programhoz csatlakozva építettük és tartjuk fenn. Jelenleg társat keresünk neki, hogy szaporodásukat segítve elősegítsük a fennmaradását ennek a fantasztikus élőlénynek. Ha szeretnél még többet tudni róla, esetleg szeretnél testközelből megismerkedni vele, látogass meg bennünket, vegyél részt egxy zootáborban, vagy gyere el egy tigrisprogramra, ahol a tigris ápolója és zoopedagógusai segítenek majd neked.
Itt egy film arról, hogyan vadászik a tigris. Gyors, pontos, félelmetesen erős.
Az alábbi régi filmen azt láthatjátok, hogyan fogtak el régen egy tigrist a vadonban.
Itt pedig a tigris az úton kamionok és autók között Vlagyivosztok körül.
Végül a mi tigrisünk egy fárasztó nap végén, záróra után, amint akcióba lendül.
Oroszlán