Passzoljátok vissza és kiránduljatok! - Mobilgyûjtés a zászlósfarkú kolobuszokért

 

 

 

A 2019-es Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából csatlakoztunk a Jane Goodall Intézet által indított Passzold vissza, tesó! elnevezésû használt mobiltelefon-visszagyûjtõ kampányhoz, melynek célja az Afrikában élõ veszélyeztetett fõemlõsök védelme.

 

A mobilkészülékek gyártásához használják ugyanis a koltán nevû fémércet, illetve a belõle nyert tantált, amelyek egyik legnagyobb lelõhelye Afrika szívében, a Kongó-medencében található – ugyanott, ahol többek között a csimpánzok, bonobók, hegyi gorillák, valamint a nálunk is gondozott és igen sikeresen szaporodó zászlósfarkú kolobuszok élnek. A bányászat és a vele járó erdõpusztítás hatására e fajok otthona drasztikus mértékben zsugorodik, ezáltal populációikra egyre nagyobb nyomás nehezedik. A kezdeményezéshez való csatlakozással ezeknek a páratlanul értékes élõhelyeknek a védelmét szeretnénk segíteni azáltal, hogy a már feleslegessé vált, de újrahasznosítható készülékek begyûjtésével csökkentjük a természetet felbolygató bányászat iránti igényt.

 

Az idei iskolakezdéssel párhuzamosan országos mobilgyûjtési versenyt hirdetünk minden általános iskolás osztály számára. A félévi bizonytványok kiosztásáig tartó akció keretében az a három osztály, amelyik a három legnagyobb súlyú mobiltelefon-csomagot gyûjti össze és küldi el nekünk, kirándulást nyer a Debreceni Állatkertbe, Növénykertbe és Vidámparkba, továbbá az elsõ helyezett osztály tiszteletbeli örökbefogadója lesz Állatkertünk zászlósfarkú kolobuszainak.

 

A mobiltelefon-csomagok beküldési határideje: 2021. január 31.

 

Gyûjtsétek össze osztályszinten megunt készülékeiteket, majd hozzátok õket nyitvatartási idõben az Állatkert pénztárához, ahol könnyedén leadhatjátok azt a gyûjtõponton egy állatkerti látogatás keretében, de attól függetlenül is. Mielõtt végleg megváltok mobiljaitoktól, ellenõrizzétek, hogy minden, számotokra értékes dokumentumot mentettetek-e róla.

 

Az összegyûjtött és leadott készülékeket lemérjük és dokumentáljuk, majd eljuttatjuk a Jane Goodall Intézet kampánypartnereként tevékenykedõ Inter-Metal Recycling Kft-hez, akik kinyerik és újrahasznosítják a telefonok azon alkatrészeit, amelyek az értékes fémeket tartalmazzák.

 

Segítsétek Ti is az élõvilág védelmét a mobiltelefonok újrahasznosításával!

Oroszlán