Passzoljátok vissza és kiránduljatok! - Mobilgyűjtés a zászlósfarkú kolobuszokért

 

 

 

A 2019-es Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából csatlakoztunk a Jane Goodall Intézet által indított Passzold vissza, tesó! elnevezésű használt mobiltelefon-visszagyűjtő kampányhoz, melynek célja az Afrikában élő veszélyeztetett főemlősök védelme.

 

A mobilkészülékek gyártásához használják ugyanis a koltán nevű fémércet, illetve a belőle nyert tantált, amelyek egyik legnagyobb lelőhelye Afrika szívében, a Kongó-medencében található – ugyanott, ahol többek között a csimpánzok, bonobók, hegyi gorillák, valamint a nálunk is gondozott és igen sikeresen szaporodó zászlósfarkú kolobuszok élnek. A bányászat és a vele járó erdőpusztítás hatására e fajok otthona drasztikus mértékben zsugorodik, ezáltal populációikra egyre nagyobb nyomás nehezedik. A kezdeményezéshez való csatlakozással ezeknek a páratlanul értékes élőhelyeknek a védelmét szeretnénk segíteni azáltal, hogy a már feleslegessé vált, de újrahasznosítható készülékek begyűjtésével csökkentjük a természetet felbolygató bányászat iránti igényt.

 

Az idei iskolakezdéssel párhuzamosan országos mobilgyűjtési versenyt hirdetünk minden általános iskolás osztály számára. A félévi bizonytványok kiosztásáig tartó akció keretében az a három osztály, amelyik a három legnagyobb súlyú mobiltelefon-csomagot gyűjti össze és küldi el nekünk, kirándulást nyer a Debreceni Állatkertbe, Növénykertbe és Vidámparkba, továbbá az első helyezett osztály tiszteletbeli örökbefogadója lesz Állatkertünk zászlósfarkú kolobuszainak.

 

A mobiltelefon-csomagok beküldési határideje: 2021. január 31.

 

Gyűjtsétek össze osztályszinten megunt készülékeiteket, majd hozzátok őket nyitvatartási időben az Állatkert pénztárához, ahol könnyedén leadhatjátok azt a gyűjtőponton egy állatkerti látogatás keretében, de attól függetlenül is. Mielőtt végleg megváltok mobiljaitoktól, ellenőrizzétek, hogy minden, számotokra értékes dokumentumot mentettetek-e róla.

 

Az összegyűjtött és leadott készülékeket lemérjük és dokumentáljuk, majd eljuttatjuk a Jane Goodall Intézet kampánypartnereként tevékenykedő Inter-Metal Recycling Kft-hez, akik kinyerik és újrahasznosítják a telefonok azon alkatrészeit, amelyek az értékes fémeket tartalmazzák.

 

Segítsétek Ti is az élővilág védelmét a mobiltelefonok újrahasznosításával!

Oroszlán