Az eredetileg Lúdas Matyi nevét viselõ Vidámpark 1960. május elsején nyitotta meg elõször kapuit, 1961-tõl pedig a szomszédságában elhelyezkedõ állatkerttel összevonva Nagyerdei Kultúrpark néven várja a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat. Az ország jelenleg egyetlen állandó szórakoztatóparkját üzemeltetõ intézmény 2015 óta teljes jogú tagja a Vidámparkok Világszövetségének (IAAPA), tevékenységi köre pedig európai szinten is ritkaságszámba megy, mivel állat- és vidámparkból csupán kilenc másik mûködik a kontinensen.

A Vidámpark 22 játéküzeme között több olyan élményelemet is találunk, amely már az alapítás óta gondoskodik újabb és újabb generációk önfeledt szórakozásáról. A nagy becsben õrzött Lovasforgó míves paripái még a XIX. század végén készültek Bécsben, de a gondos karbantartásnak köszönhetõen szezonról szezonra eredeti pompájukban fogadják utasaikat. Itt furikázhatunk továbbá Európa egyik legrégebb óta mûködõ dodzsempályáján a klasszikus külsejû, de immár LED-világítással felszerelt kocsikban.
A Vidámpark gyakorlatilag elképzelhetetlen lenne a mai napig közönségkedvencnek számító Kisvasút nélkül, amely teherszállítóként már az építési munkálatokból is kivette a részét, a megnyitás óta pedig rendületlenül járja a kényelmes tempójú köröket a Nagyerdõ fái alatt. Szintén klasszikus és közkedvelt attrakció az Elvarázsolt kastély, amely az alapítás óta több ízben is nagyszabású átalakításon ment keresztül: legutóbb 2012-ben bõvült a város egyetlen panoptikumával, amely Arany János Toldijának ikonikus alakjait és pillanatait jeleníti meg a helyszín jellegéhez hûen interaktív, játékos formában. A kastély elengedhetetlen társa, a mai napig eredeti formájában megõrzött Forgó hordó szórakoztató egyensúlypróba elé állít kicsiket és nagyokat egyaránt.
Amellett, hogy újabb és újabb generációk számára õrizzük meg és adjuk át az idõtlen klasszikusaink kínálta élményeket, évrõl évre igyekszünk újdonságokkal is kedveskedni látogatóközönségünknek. Állatkerti és vidámparki tevékenységünk szerves összefonódását jelképezi a kertünk fõbejáratánál körözõ Szafari-vonat, amelynek jellegzetes afrikai állatokkal díszített vagonjai kellemes kikapcsolódást ígérnek az egész családnak. A dinamikusabb élmények szerelmeseit többek között a Kukac hullámvasút és a megújult külsejû Földkörüli pálya, új nevén Zulu várja.
Az állatokkal való találkozás élménye a Vidámparkba látogatók számára sem marad el. Itt található az egzotikus állatvilág jeles képviselõit, többek között a kétujjú lajhárokat, tamarinokat és díszpintyeket bemutató Trópusi ház, továbbá a közönségkedvenc pónilovak és a jámbor parlagi szamarak otthonául szolgáló karám is. Az elõbbieknek köszönhetõen 2019 nyarától visszatért az intézmény kínálatába a pónilovaglás lehetõsége, míg az utóbbiak számos rendezvényünkön tûnnek fel a Csacsifogat dolgos szekérhúzóiként. A kényelmes tempóban közlekedõ Kisvasútról remek kilátás nyílik a jókora vadaskertre, amelyben jelenleg házi kecskéink és sörényes juhaink élnek. Ha pedig az Állatkertbõl sétálunk át a Vidámpark területére, a két létesítményt összekötõ mediterrán sétányon a társállatként is népszerû görög teknõsökkel is találkozhatunk.
A tavalyi jubileumi szezonban sem volt hiány újdonságokból. Az akrobatikus mozgásformák iránt érdeklõdõk kedvükre próbára tehetik magukat új, négyszemélyes bungee trambulinunkon, amely személyre szabható nehézségi szintjének köszönhetõen kicsik és nagyok, kezdõk és tapasztaltak igényeit egyaránt képes kielégíteni. Emellett igyekszünk megszólítani a tizenéves és fiatal felnõtt korosztályt is egy-egy számukra kedves attrakcióval: ennek jegyében a korábban Meglepetésként ismert játékgépünk teljes körû átalakításon ment keresztül, és immár Apollo-X néven repíti el asztronautáit a földöntúli élmények világába.

Oroszlán